کمبود ویتامین A در نوزادان
A ویتامین
ویتامین A نام گروهی از ویتامینهای محلول در چربی است. این ویتامین در عملکرد ایمنی، تولید مثل و تکامل استخوانی نقش دارد و جزئی از ساختمان رنگدانههای بینایی است. همچنین ویتامین A از رشد و تمایز سلولی حمایت میکند و به همین دلیل در عملکرد و حفظ سلامت قلب، ریه، کلیه و سایر اندامها نقش دارد.
A منابع غذایی ویتامین
دو فرم از ویتامین A در رژیم غذایی انسانها وجود دارد، یکی به صورت پیشساخته و دیگری پیشساز ویتامین A که “کاروتنوئید” نامیده میشوند. کاروتنوئیدها رنگدانههای گیاهی هستند که نقشهای آنتیاکسیدانی داشته و در بدن به ویتامین A تبدیل میشوند. سبزیجات برگدار سبز، میوههای سبز، نارنجی و زرد رنگ، گوجه فرنگی و بعضی از روغنهای گیاهی سرشار از کاروتنوئید هستند. اگر میخواهید رژیمی سرشار از کاروتنوئیدها داشته باشید از هویج، کلم بروکلی، طالبی و کدو غافل نشوید. بعلاوه پختن این مواد غذایی باعث آزادسازی و افزایش جذب کاروتنوئیدها میشود.
فرم پیشساخته ویتامین A در غذاهای حیوانی مانند لبنیات، ماهی، گوشت (به ویژه جگر) و تخم مرغ وجود دارد.
کمبود ویتامین A در نوزادان
در کشورهای در حال توسعه کمبود ویتامین A از دوران نوزادی شروع میشود. به همین دلیل در کشور ما نوزادان با ویتامین A مکملیاری میشوند. اسهال مزمن با از دست دادن شدید ویتامین A در کودکان همراه است و از طرف دیگر کمبود ویتامین A خطر بروز اسهال را افزایش میدهد. شایعترین نشانه کمبود ویتامین A در کودکان و زنان باردار “گزروفتالمی” یا خشکی غیرطبیعی چشم است. نشانه اولیه گزروفتالمی “شب کوری” است، به این معنا که دید فرد در شب یا نور کم مختل میشود. همچنین کمبود ویتامین A احتمال بروز و شدت عفونت (به ویژه اسهال و سرخک) را افزایش میدهد.
تغذیه ناکافی، دریافت کم چربیها، نارسایی پانکراس یا سیستم صفراوی، بیماری کبدی و کمبود روی منجر به کمبود ویتامین A میشوند. با کمبود ویتامین A یکپارچگی غشاهای مخاطی از جمله پوست، مجاری تنفسی، گوارشی و ادراری از بین رفته و احتمال بروز مشکلات پوستی و عفونت افزایش مییابد. معمولا کمبود ویتامین A با کمبود آهن خون و درنتیجه کمخونی همراه است.
مسمومیت
بیشتر ویتامین A بدن در کبد ذخیره میشود. مواجهه مداوم با مقادیر بالای ویتامین A که بیشتر از توان کبد برای ذخیرهسازی باشد میتواند منجر به مسمومیت و در نهایت بیماری کبدی شود. همچنین مسمومیت با ویتامین A با تغییرات پوستی، سردرد، تهوع و استفراغ همراه است. مقادیر بالای ویتامین A برای رشد جنین سمی است و باعث ناهنجاریهای جمجمهای، سیستم اعصاب مرکزی، و قلبی عروقی در جنین میشود. به همین دلیل توصیه میشود زنان باردار از مصرف جگر که ویتامین A بالایی دارد و مکملهای حاوی این ویتامین بپرهیزند. داروی آکوتان که برای درمان آکنه شدید مورد استفاده قرار میگیرد نیز حاوی ویتامین A بالایی است و نباید در دوره بارداری مصرف شود.
منابع
National institutes of health
Krause’s Food & the Nutrition Care Proces
- Kinder
- April 29, 2020
- آخرین اخبار, آخرین مطالب, اسلاید
- No responses