روز جهانی کودک گرامی باد
کودکان، آسیب پذیرترین گروه در هر جامعه هستند و از هیچکدام از نیازهای آنان از جمله تغذیه، پوشاک و … نباید کاست.
مهم ترین نیازهای تغذیه ای کودکان در سنین رشد شامل موارد زیر است :
1. پروتئین:
پروتئین برای نگهداری و ترمیم بافت ها و سنتز سلولها و بافتهای جدید مورد نیاز است.
2. ویتامین ها و مواد معدنی (املاح معدنی) :
ویتامین ها و املاح در واکنش های متابولیک نقش حیاتی دارند. برخی از ویتامینها و املاح در دوران رشد نقش اساسی دارند و کمبود آنها موجب اختلال در رشد کودکان می شود. شایع ترین کمبودهای ویتامینی در این دوران کمبود ویتامین A و D و شایع ترین کمبودهای املاح کمبود آهن ، کلسیم و روی می باشد.
ویتامین A :
به علت نقش ویتامین A در رشد، مقاومت بدن در مقابل بیماری ها و حفظ قدرت بینایی، توجه به دریافت کافی آن در برنامه غذایی کودکان سنین مدرسه حائز اهمیت است. مطالعات انجام شده در کشور حاکی از وجود کمبود ویتامین A در سنین مختلف می باشد. بررسی سلامت و بیماری که در سال 1378 توسط وزارت بهداشت انجام شده است نشان می دهد که شیوع شب کوری که اولین علامت کمبود ویتامین A می باشد در کودکان سنین مدرسه قابل توجه است.
ابتلا به بیماریهای عفونی و انگلی موجب بی اشتهایی شده و به این دلیل دریافت مواد غذایی از جمله ویتامین A را کاهش می دهند؛ همچنین میزان جذب و استفاده بدن از مواد مغذی نیز کاهش می یابد. بنابراین کودکان و دانش آموزانی که به طور مکرر دچار بیماریهای عفونی می شوند در معرض خطر کمبود ویتامین A قرار دارند.
ویتامین D :
ویتامین D در تنظیم جذب و متابولیسم کلسیم نقش حیاتی دارد. با توجه به اینکه دانش آموزان در سنین رشد هستند کمبود ویتامین D باعث اختلال در جذب کلسیم شده و درنهایت می تواند رشد استخوانی را مختل کند.
آهــن :
دریافت آهن کافی برای حفظ سلامت، رشد مطلوب و فراهم ساختن زمینه مناسب برای یادگیری در دوران تحصیل ضروری است. اگر چه کمبود آهن می تواند در تمام مراحل زندگی سبب کاهش قدرت ادراک و یادگیری شود ولی اثرات نامطلوب کم خونی در دوران شیرخوارگی و در اوایل کودکی غیر قابل جبران است.
کمبود آهن و کم خونی ناشی از آن از مشکلات تغذیه ای عمده در کشور است. گروههایی که بیشتر در معرض کم خونی فقر آهن قرار دارند شیرخواران ، کودکان زیر 6 سال ، نوجوانان به خصوص دختران نوجوان و زنان در سنین باروری به خصوص زنان باردار می باشند. پسران نوجوان و مردان بالغ هم ممکن است دچار کم خونی فقر آهن شوند اما این خطر در آنها کم است.
عوارض ناشی از کم خونی فقر آهن در کودکان سنین مدرسه و نوجوانان :
کم خونی فقر آهن در کودکان سنین مدرسه موجب کاهش قدرت یادگیری می شود.ضریب هوشی این کودکان 5 تا 10 امتیاز کمتر از حد طبیعی برآورد شده است. همچنین در این کودکان میزان ابتلا به بیماریهای عفونی بیشتر است.
کــودکان و دانش آمــوزانی که دارای فقر آهـــن هستند همیشه احســاس خستگی و ضعف می کننــد. این افــراد اغلــب از ورزش و فعالیتهای بدنی دوری می کنند و یا در هنــگام ورزش خیلی زود خســته می شوند. در این افــراد تغییرات رفتــاری به صـــورت بی حوصلگی و بی تفاوتی مشاهده می شود. کم خـــونی فقر آهن به علــت تأثیر بر قدرت یادگیــری و کاهــش آن ، افت تحصیلی دانش آموزان را باعث می شود.
کلسیم :
کلسیم نه تنها برای استحکام دندان ها و استخوان ها بلکه برای رشد استخوانهای جدید ضروری است. دریافت کافی کلسیم از برنامه غذایی روزانه در سنین مدرسه و بلوغ برای حفظ تراکم طبیعی استخوانها و جلوگیری از پوکی استخوان در بزرگسالی حائز اهمیت است. مصرف نوشابه های گازدار همراه غذا می تواند منجر به اختلال و کاهش در جذب کلسیم غذا شود.
روی :
از نقش های این ماده معدنی در بهبود روند رشد و سیستم ایمنی بدن می باشد، بنابراین در افراد در حال رشد مانند کودکان و نوجوانان و نیز زنان باردار و شیرده بسیار حائز اهمیت است. همچنین روی برای تکامل دستگاه تناسلی به خصوص در پسران نقش مهمی دارد.
علائم کمبود روی شامل کوتاهی قد ، کوچکی اندامهای تناسلی و کم خونی خفیف می باشد. یک از علل کمبود روی مصرف غذاهای حاوی غلات تصفیه نشده بالا و نان تخمیر نشده است. علائم دیگر کمبود روی شامل کاهش بینایی ، تأخیر در بهبود زخم ، جراحات پوستی و کاهش مقاومت بدن در مقابل بیماری ها می باشد.
جهت تامین کلیه نیازهای تغذیه کودکان برنامه غذایی آنها باید شامل ترکیبی از گروههای غذایی مختلف شامل پروتئین ها، کلیه املاح و ویتامین ها باشد.
متاسفانه گاهی اوقات به دلایل مختلف از جمله مشکلات رفتارهای تغذیه ای بین کودکان و والدین، کلیه نیازهای تغذیه ای کودکان تامین نمی شود. به منظورتامین کامل ریزمغذی ها در کودکان درحال رشد و پیشگیری از عوارض ناشی از کمبود املاح و ویتامین ها، مصرف مکمل های غذایی توصیه می شود که در این رابطه مصرف شربت مولتی زینک و شربت فرومین پیشنهاد می شود.
منبع :
http://drkermanshahi.kums.ac.ir/fa/khandani/rahnama

- Kinder
- October 7, 2015
- آخرین اخبار, آخرین مطالب, اسلاید
- No responses